Onko vanhoissa autoissa enemmän charmia?

Monen mielestä vanhoissa klassikkoautoissa tuntuu olevan enemmän viehätysvoimaa ja luonnetta verrattuna nykyajan autoihin, jotka tuntuvat olevan yhä enenevässä määrin toistensa kopioita. Aiemmin jokainen automerkki tunnettiin aivan omanlaisesta erityisestä tyylistään, joka erotti sen muista merkeistä. Vanha Volkswagen on aivan eri näköinen kuin vanha Chevrolet, ja tämän tietää kuka tahansa autoharrastaja. Nykyään eri automerkkien väliset erot ovat kapeampia ja monet erimerkkiset autot saattavat muistuttaa toisiaan häkellyttävän paljon. Toki nykymarkkinoillakin on uniikilla tyylillä säväytettyjä autoja, mutta useimmat näistä keskittyvät luksusmarkkinoille, kuten vaikkapa Ferrari tai Porsche.

Pääasiallinen syy nykyautojen keskinäiseen samankaltaisuuteen ovat erilaiset säädökset autoalalla, jotka ovat tiukentuneet viimeisen 40 vuoden aikana. Suurimmat säädökset liittyvät päästöihin, bensiininkulutukseen ja turvallisuustekijöihin, ja nämä puolestaan ovat vääjäämättä vaikuttaneet autojen suunnitteluun ja toimintoihin. Esimerkkinä mainittakoon vanhoille autoille tunnusomainen raskastekoisuus. Ennen vanhaan polttoaine oli huomattavasti edullisempaa kuin nykyään, eikä bensankulutus siksi ollut ensimmäisenä autosuunnittelijoiden mielessä. Vanhalla autolla ajaminen on monelle kevyen ja modernin auton ajamiseen tottuneelle aivan uudenlainen elämys. Monen mielestä vanhempi auto on tukevampi, turvallisemman tuntuinen ja tasaisempi ajoneuvo.

Yksi mielenkiintoinen huomio on se, että aikojen saatossa erilaisten autonvalmistajien määrä on pudonnut merkittävästi. Viimeisten muutaman vuosikymmenen aikana yhä useammat autonvalmistajat ovat lyöneet hynttyyt yhteen tai ne tekevät muuten yhteistyötä keskenään pakon edessä. Nämä muutokset ovat johtaneet siihen, ettei kuluttajilla ole enää niin paljon valinnanvaraa erilaisten autojen suhteen. Autot suunnitellaan perusstandardien mukaiseksi ja yhä harvempi autonvalmistaja uskaltaa julkaista markkinoilla jotain aidosti erilaista.

Vanhojen ja uusien autojen erot korostuvat erityisesti myös siinä vaiheessa kun vilkaisee autojen sisälle. Ennen vanhaan autojen sisustamisessa käytettiin nimittäin aitoja materiaaleja. Autoja valmistaessa tarjolla ei edes ollut mahdollisuuksia keinonahan hyödyntämiseen, josta johtuen vanhojen autojen sisustat on varsin usein vuorattu oikealla nahalla. Monet klassisten autojen omistajat ylistävät vanhoissa autoissa käytettyjä pintoja maasta taivaisiin, sillä jo niiden tuoksu ja tuntu kädellä koskettaessa on aivan eri luokkaa kuin nykyautoissa, joissa on käytetty pinnoissa keinonahkaa ja muita synteettisiä materiaaleja, jotka ovat huomattavasti edullisempia.

ADD YOUR COMMENT