Omaan budjettiin sopivan auton löytäminen

Auton ostaminen on yksi elämän suurimmista tapahtumista, sillä se edellyttää poikkeuksellisen suurta rahallista sijoitusta, eikä päätöstä siksi yleensä voikaan tehdä hetken mielijohteesta. Tämän lisäksi auton omistaminenkaan ei ole ilmaista, vaan sen tiellä pitämiseksi on maksettava aika ajoin erilaisia maksuja, joista saattaa koitua yllättävä menoerä. Ennen auton hankkimista on tärkeää pohtia, paljonko auto loppujen lopuksi tulee maksamaan kaiken kaikkiaan.

Oma budjetti määrittelee pitkälti sen, onko auton hankkiminen järkevämpää uutena vai käytettynä, ja miten kattavasti auton ylläpitoon on varaa sijoittaa rahaa. On tärkeää olla realistinen oman taloudellisen tilanteen suhteen, sillä yltiöpositiivinen ajatteleminen saattaa johtaa ongelmiin tulevaisuudessa, etenkin jos sukanvarteen ei ole kertynyt ylimääräistä ja kohdalle osuu autoon liittyvä yllättävä menoerä. Tällöin ei ole helppoa päästä pälkähästä, paitsi jos kokeilee onneaan Casumo-nimisellä nettikasinolla, joka on leiponut kipeässäkin ahdingossa kärvistelevistä jopa miljonäärejä. Pelaaminen ei tietenkään ole kaikkeen ratkaisu, mutta taloudellisen tilanteen se saattaa kääntää ylösalaisin, jolloin varaa on autoon kuin autoon!

Autoa valitessa on tärkeää ottaa huomioon sen ylläpitokulut, sillä niissä on automerkistä ja -mallista riippuen varsin suuria eroja. Keskimäärin autoilija kuluttaa juokseviin ylläpitokuluihin useita tuhansia euroja vuodessa, mutta määrä vaihtelee suuresti auton sekä käyttötottumusten mukaan. Jos ei ole kovinkaan perehtynyt autoihin, eikä ajatuksissa ole vielä selvillä, millaisen auton itselleen haluaa, kannattaa asiaan perehtyä esimerkiksi autoalan lehtiä lukemalla, yksinkertaisesti liikennettä tarkkailemalla, autoihin liittyvillä nettisivustoilla surffailemalla sekä vaikkapa paikallisessa autokaupassa piipahtamalla. Perhe- tai ystäväpiiristäkin saattaa löytyä niitä autoista tietäviä ihmisiä, joilla on suosituksia juuri omaan budjettiisi soveltuvan auton suhteen.

Kun on tehnyt päätöksen siitä, että auton hankkimiseen on varaa, täytyy itseltään kysyä monia kysymyksiä, jotka auttavat valitsemaan juuri sopivan ajoneuvon. Onko turvallisuus tärkeä tekijä? Onko auton arvon säilyminen olennainen seikka? Onko autossa tärkeämpää tyyli vai käytännöllisyys? Onko tärkeää, että auto on ympäristöystävällinen ja taloudellinen? Tuleeko auto lyhyiden matkojen ajoneuvoksi vai myös pitkille matkoille käyttöön? Paljonko tilaa autossa tarvitaan muille matkustajille ja mahdollisille tavaroille? Kysymyksiä on monia, mutta kun päätökselle antaa aikaa, löytyy kelle tahansa varmasti juuri itselle sopiva auto!